Over Albanië
In spiritual sphere, in possessing or creating values never have Albanians had any reason to envy or covet others, much less have they any for such today.
The Albanians are the creators and bearers of one of humankind's fundamental languages, a language that has its unshakable place among a dozen or so of the main languages of the world.
One of the first Europe's Christian countries, Albania has consequently been the original soil of the Western European civilization.
From the great hymn of Christianity "Te Deum" written by an Albanian Archbishop over fifteen hundreds years ago, to the teacher of Western civilization George Kastriot, the most sublime and renowned character in the world not only of Albanians, but of all Balkan peoples as well, described as "the Athlete of Christ", to the Albanian nun Mother Teresa, the most famous Albanian woman in today's world, the proof of civilization passes through like a brilliant thread, so much and so persistently denied by the ill-wishers of Albanian nation.
Ismail Kadare - "The Albanian Nation at the threshold of the third millenium"
Algemene Informatie
Oppervlakte: 28.748 km2
Inwoners: 3.400.000
Lokale tijd: GTM +1 ( GTM +2 tussen eind April en eind Oktober)
Munteenheid: Albanese Leke (1 euro = 139 leke)
Hoofstad: Tirana (553.435 inwoners)
Taal: Albanees
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Islamitisch, Rooms-Katholiek, Albanees-Orthodox
Klimaat: Mediterraan
Vliegveld: Rinas Tirana International Airport (Mother Teresa)
Trein: 447 km
Geschiedenis
Albanië is al meer dan 100.000 jaar bewoond. Aan het begin van het derde millennium voor Christus, de Indo-Europese bevolking vestigden zich in dit gebied. Als een gevolg van het mengsel, de Balkan Peninsula (pellazgët) was gecreërd, een bevolking waarin de unieke culturele en taalkundigheid gekenmerkt is.
Gebaseerd op de oude bevolking, de Illyriërs ontwikkelden zich tijdens het tweede millennium en de eerste eeuw voor Christus. Na de val van de Illyriërs in het jaar 30 voor Christus kwam Illyrië onder de controle van het Romeinse Rijk en tijdens de verdeling van het Romeinse Rijk (395 AD) werd Illyrië een deel van het Byzantijnse Rijk.
Het land heeft in de afgelopen 1000 jaar continu geleden onder invasies en aan het eind van de 14e eeuw werd Albanië, ondanks het Albanese verzet geleid door de nationale held Scanderbeg, bezet door het Ottomaanse Rijk. Albanië heeft voor meer dan 400 jaar onder het Ottomaanse regime geleefd, maar door de inspanningen en opstandingen van het volk werd in 1912 eindelijk de onafhankelijkheid van Albanië uitgesproken.
Sinds de onafhankelijkheid tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog is Albanië continu aangevallen door de buurlanden, dit zonder succes. Na een monarchie van 11 jaar werd Albanië in 1939 bezet door de troepen van Mussolini, die een einde aan deze monarchie maakten. In 1943 werd het land door Duitse troepen bezet. De weerstand tegen buitenlandse invasies staat bekend als de Anti-Fascistische Nationaal Bevrijdingsfront. Toen buitenlandse troepen in november 1944 uit Albanië vertrokken nam de communistische partij de macht over. Kort hierna werd, onder leiding van de communistische leider Enver Hoxha, het totalitaire regime ingevoerd. Gelukkig, na het zelfgekozen isolement van 50 jaar waardoor Albanië in grote economische armoede verkeerde, kwam Albanië in 1991 uit zijn isolement. Van eind 1991 tot 1997 werd het land door de Democratische Partij geleid. Na het onrust van 1997, als gevolg van het fallen van de piramidale regelingen, kwam de Socialistische Partij en haar bondgenoten aan de macht. Van 2005 tot juni 2013 is de Democratische Partij weer aan de macht geweest, maar na de laatste verkiezingen in Juni 2013 is de coalitie van de Socialistische Partij weer aan de macht in Albanië.
Geografie
Albanië grenst met Montenegro en Kosovo in het noorden en noord-oosten, Macedonië in het oosten en Griekenland in het zuiden. Albanië ligt in het westen van de Balkan Peninsula en grenst ook aan de Adriatische en Ionische zee.
Albanië verrast zijn bezoekers met de diversiteit van de landschappen, die snel en dramatisch kan veranderen. De landschappen in het westen en zuid-westen zijn typisch Mediterraans, in het noorden zijn de Albanese Alpen en in het midden van het land is het een mix van deze twee landschappen. De kustlijn van Albanië is een verborgen parel van Europe, met 460 km van maagdelijke en perfecte stranden. Albanië heeft ook een overvloed aan prachtige meren, natuurlijke lagunes en nationale parken.
Klimaat
Albanië heeft een mediterraan klimaat, maar door zijn bergachtige karakter en geaccenditeerde relief, het klimaat verschilt in de verschillende plaatsen in het land.
Albanië is gekarakteriseerd met hete, droge zomers met vele dagen zon, en met milde, natte winters.
In het noorden van Albanië, ook bekent als de Albanese Alpen, zijn de winters koud en de zomers koel.
Albanië kan het hele jaar door bezocht worden, maar de beste maanden om dit mooie land te bezoeken zijn april, mei en juni, evenals september, october en november. De maanden juli en augustus zouden misschien te warm voor een rondreis kunnen zijn, maar als je Albanië voor zijn stranden bezoekt met dagexercies, dan is het een perfecte bestemming!
Paspoort en visum informatie
Alle buitenlanders met een geldig “multi-entry Schengen” visum (type C of D), of met een geldig verblijfsvergunning van een van de Schengen staten, kan Albanië zonder visum binnenkomen.
Andorra, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Bosnië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Nederland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Japan, Kosovo, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Maleisië, Malta, Monaco, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Norwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije, Verenigde Staten en Oekraine.
Alle andere buitenlanders moeten een visum hebben voordat zij Albanië binnenkomen.